minakarameller

Love Hope Faith

Mat och mera mat!

Kategori: Allmänt

Jag har sedan en tid tillbaka och åtta kilo senare intresserat mig allt mer för mat!
Alltså, man blir ju så trött på falukorv och makaroner, köttbullar o.s.v.
All den där maten som bara går på rutin för att barnen äter det och att det går snabbt.
Men så stannar man upp och tänker till. Börjar bläddra i kokböcker, gamla som nya. 
Alla dessa matpogram på teve. Allt ser ju så gott ut! 
Och de flesta recept nu för tiden går ju ut på att det ska vara gott och kännas lyxigt utan att vara krångligt och ta låång tid.
Så jag tänkte: Jag slutar tidigt på dagarna (oftast), så att jag har hela eftermiddagar hemma.
Jag har även turen att ha barn som äter det mesta, vågar testa och litar på mig som "kock".
Det är så roligt!
Barnen kan ju oxå hjälpa till ibland, även mannen. 
Det är kul när man ser uppsärrade ögon och det låter Mmmmmmm!
 
Idag blev det Ryska plättar med créme fraische, rödlök, löjrom och Citron.
Rätten heter Blinier och jag hittade den i en bok på jobbet.
Gudagott!
Recept:
Ca 20 små.
*2Ägg
*5 dl mjölk
*15 g jäst
*2 dl vetemjöl
*2 dl bovetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
 
Separera äggens gulor och vitor. Värm mjölken till 37 grader och blanda ut med jästen i en bunke. Vispa i mjölet, lite i taget, till en jämn smet. Rör i salt och äggulor. Täck bunken med plastfolie och låt smeten jäsa ca 1 tim i rumstemperatur.
 
Smält smöret. Vispa vitorna till hårt skum. Blanda smeten med äggviteskummet och smöret strax före gräddningen. Grädda tjocka plättar i ett plättlagg eller stekpanna på medelvärme. Ta ca 1 1/2 msk smet per plätt. Vänd plättarna när de jäst upp och ytan stelnat.
 
Servera blinierna varma med créme fraische, finhackad rödlök, dill, citron och löjrom.
 
Prova gärna!
 
 
Kommentera inlägget här: